Opěrný magnetosusceptibilitní a gamaspektrometrický profil devonskými vápenci Moravského krasu - Geršl, Milan, 1977- (2008)
Opěrný magnetosusceptibilitní a gamaspektrometrický profil devonskými vápenci Moravského krasu Práce se zabývá uplatněním magnetické susceptibility (MS) a gamaspektorometrie (GRS) při dokumentaci karbonátových profilů devonu Moravského krasu a následným využitím takto získaných dat ke stratigrafickým a geochemickým interpretacím. Byla prokázána možnost kvantitativního i kvalitativního detekování nekarbonátové příměsi v karbonátových sedimentech a následně také možnost korelace obsahu těchto příměsí mezi platformními a rifovými vápenci a sedimenty na okraji svahu oceánské pánve. Současně byla také testována zaměnitelnost, resp. nezaměnitelnost jednotlivých sekvencí MS a GRS záznamu. Dalším podstatným závěrem je předložený pohled na vztah MS a GRS signálu a nositeli těchto vlastností v karbonátových horninách. Klasickým geochemickým přístupem, a to především srovnáváním typických distribucí prvků vzácných zemin (REE) je studován a následně interpretován různý původ příměsí při sedimenta.