Medikamentózně indukované zbytnění gingivy u pacientů po transplantaci ledvin a srdce - Augustín, Peter (2008)
Onemocnění parodontu, tj. závěsného aparátu zubu, má vysokou prevalenci a postihuje přibližně 90% obyvatelstva. Gingivitidy i parodontitidy tvoří širokou skupinu onemocnění parodontu zubů, které mohou být dědičné, nebo získané. Na parodontologickém oddělení Stomatologické kliniky FN u sv. Anny v Brně jsem vyšetřil 102 pacientů po transplantaci srdce a ledvin, kteří byli léčeni ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně (na I. Interní kardioangiologické klinice, na II. Interní nefrologické klinice a na Centru kardiologie a transplantační chirurgie) s medikamentózně indukovaným zbytněním gingivy (Drug induced gingival overgrowth, DIGO). Jednalo se o 37 žen ve věku od 40 do 69 let a 65 mužů od 32 do 68 roků, užívajících imunosupresiva (Cyklosporin A, azathioprin, mycofenolát, tacrolimus) a antihypertenziva (nifedipin, verapamil). Vyšetřovaní pacienti byli od 3 měsíců do 147 měsíců po transplantaci ledvin nebo srdce. Průměrný věk pacientů byl 52 let. Pro hodnocení zbytnění gingivy jsem použi.