Východiska k implementaci výchovy ke zdraví do školních vzdělávacích programů pro základní vzdělávání - Mužíková, Leona, 1974- (2008)
Disertační práce je zaměřena na výzkum kurikula výchovy ke zdraví. Východiskem práce je teorie kurikula a dosavadní výsledky kurikulárního výzkumu. Výzkumným cílem práce je posoudit připravenost českého základního školství na realizaci výchovy ke zdraví dle nových kurikulárních požadavků. Dílčí výzkumné cíle se zaměřují na projektovou formu kurikula výchovy ke zdraví a na realizační formu kurikula výchovy ke zdraví. Výzkum projektové formy kurikula výchovy ke zdraví je založen na obsahové analýze českých vzdělávacích dokumentů a zahraničních pramenů informujících o cílech, obsahu a formách vzdělávání v oblasti výchovy ke zdraví. Výsledky obsahové analýzy českých dokumentů potvrzují plnou legitimitu vzdělávacího oboru výchova ke zdraví v základním školství. Poznatky získané obsahovou analýzou zahraničních pramenů přinášejí inspirativní podněty pro české školství, ale současně dokumentují srovnatelnou koncepci výchovy ke zdraví v českém a zahraničním školství. Výzkum realizační formy kur.