Možnosti ovlivnění hemodynamiky kombinovanou léčbou pozitivně inotropními látkami a betablokátory - Novohradský, Vítězslav, 1959- (2008)
Byl sledován soubor hospitalizovaných 50 nemocných s akutním srdečním selháním na ARO. Cílem naší práce bylo: -stanovení četnosti výskytu tachykardie u nemocných léčených dobutaminem, pro akutní městnané srdeční selhání a vztah k dávce dobutaminu, - posouzení účinnosti esmololu v léčbě závažné tachykardie po předchozím použití dobutaminu, -posouzení hemodynamických dopadů kombinace dobutaminu a esmololu, - sledování výskytu komplikací u nemocných léčených kombinací dobutaminu a esmololu. Léčba všech nemocných byla zahájena do 30minut od přijetí na resuscitační oddělení podáním dobutaminu v počáteční dávce 5 µg/kg/min., která byla dále upravena podle klinického stavů a hemodynamické odpovědi. Skupině nemocných, u nichž došlo ke zvýšení srdeční frekvence nad 115/min., byl podán esmolol v sytící dávce 500 μg/kg během několika minut, následované infuzí 150-250 µg/kg/min. U nemocných s příznivou odezvou na esmolol byl posléze podáván kardioselektivní betablokátor s delší dobou účinku (metop.