Sterilita hybridních samců myši domácí - Mrkvicová, Martina, 1977- (2008)
Sterilita hybridů je postzygotická reprodukční bariéra, která zabraňuje toku genetické informace mezi divergujícími populacemi. Studium genů podmiňujících sterilitu může být klíčem k porozumění, jakým způsobem probíhají počáteční fáze speciace. Lokus Hst1 (Hybrid sterility-1), který leží na chromosomu 17, je zodpovědný za sterilitu hybridů myši domácí. Lokus Hst1 byl poprvé popsán u samců z křížení divokých myší Mus musculus musculus odchycených v Praze s dvěma inbredními kmeny C57BL/10 (produkující sterilní hybridní samce) a C3H (fertilní hybridní samci), převážně odvozenými od M. m. domesticus. Hst1 je tedy geneticky definován přítomností polymorfismu v genomu M. m. domesticus. V kříženích volně žijících myší M. m. musculus odchycených ve Studenci s kmenem C57BL/10 jsme prokázali přítomnost polymorfismu sterility asociované s lokusem Hst1 i v jiné alopatrické populaci M. m. musculus a zaznamenali jsme existenci dalších polymorfních genů sterility hybridů. Pro studium genetického poz.