Paličkovaná krajka jako společenský, sociální a ekonomický fenomén - Mertová, Petra, 1976- (2007)
Teze disertační práce shrnují zaměření vlastní disertační práce, která byla věnována paličkované krajce jako výraznému společenskému, kulturnímu a ekonomickému fenoménu 16.-20. století. Paličkovaná krajka se užívala v minulosti nejen na lidových oděvních součástkách a bytovém textilu. Krajkářskou výrobou se zabývalo velké procento venkovské populace v českých , slezských a částečně i moravských regionech. Tato činnost se odrazila i ve způsobu života místních lidí, kteří se krajkářství věnovali po velkou část dne. Krajkářství sice nebylo příliš výnosným zaměstnáním, přesto se k němu lidé stále uchylovali. Bylo tomu tak v krajích, kde chudoba a nedostatečné možnosti jiného výdělku nedovolovaly nalézt lepší zdroj příjmu k zabezpečení rodiny. Krajky byly výrobkem putujícím za svým uživatelem často na velké vzdálenosti. Trasy obchodu s krajkou zatím není možné plně rekonstruovat. V předložené práci jsme se pokusili zrekapitulovat známé skutečnosti a poukázat blíže na situaci na Vamberecku