Lze hovořit o slangu mládeže? : lexikální analýza slangových univerzálií v jazyce na učilištích ve Francii (Paříž a Yzeure) a v České republice (Brno) - Polická, Alena, 1977- (2008)
Hlavním tématem disertační práce nazvané Peut-on parler d'un argot des jeunes ? (což lze jen volně přeložit jako Lze hovořit o slangu mládeže?) je srovnání společných a odlišných obecných rysů slangového projevu mladých v rozdílném sociálním a etnickém prostředí. Materiálovým východiskem se staly projevy mladých lidí, převážně chlapců ze dvou francouzských učilišť (v multietnické Paříži a v provinčním městě Yzeure ve střední Francii) a z českého učiliště v Brně. Sběr materiálu probíhal ve třech etapách: nejprve byli žáci pozorováni při spontánní konverzaci a zároveň skrytě nahráváni (sociolingvistická metoda participačního pozorování), následně jim byla naše identita odhalena a v rámci výuky národního jazyka byli vyzváni k vyplnění dotazníku (kvantitativní sběr slangového lexika) a nakonec o jednotlivých lexémech a o slangu vůbec diskutovali s vědomím pořizovaného záznamu (metoda semi-direktivního rozhovoru). Kombinace těchto tří metod poskytla jak kvantitativní, tak kvalitativní sondu do slangu mládeže jednak v reálném úzu, jednak na úrovni imaginární - epilingvistické; identitární interpretace slangu jednotlivými mluvčími označujeme termínem „imaginaire argotique“. Cílem této disertační práce je v první řadě poukázání na společné psychické a sociální faktory, které podmiňují vznik a šíření slangových výrazů (zejména neologismů, ale i argotických, profesních a slangových výrazů staršího data) mezi mládeží jak v rámci pracovní skupiny a třídy, tak i celého učiliště, příp. města. Srovnání dvou francouzských korpusů výrazových prostředků pro skupiny typických umožňuje i obecnější zamyšlení nad diatopickými a diastratickými variantami sociolektu sledovaných skupin. Teoretická východiska této práce se musela vyrovnat s rozdíly v lingvistickém ...