Archeologická památková péče. Terénní teorie a praxe - Kováčik, Peter, 1972- (2007)
Hlavním důvodem ochrany a péče o archeologické památky je nenahraditelnost archeologické památky jako dokladu naší minulosti a pramene vědeckého poznání. Zájem společnosti o archeologické dědictví je vyjádřený obecně platnými zákonnými normami. Archeologický výzkum je prostředkem k zajištění archeologické památkové péče, či ve smyslu nedestruktivního postupu vedoucího k identifikaci a následné ochrany neznámé archeologické památky, anebo v rámci záchrany segmentu archeologických památek ohrožených stavební činností. V současnosti se jeví dva základní a relativně úzké odborné problémy realizace terénních archeologických výzkumů, a to opomíjení existence kulturních vrstev na pravěkých a raně středověkých lokalitách a sledování kilometrů liniových staveb z profilů, což znamená však vědomou rezignaci na podstatnou část ohrožených archeologických památek. Je na nás, abychom dané zákoné normy a nepsaná etická pravidla dodržovali právě s ohledem na budoucnost archeologického dědictví a s ním .