Zánik ekosystému pleistocénneho - vznik ekosystému holocénneho - Ábelová, Martina (2008)
Dizertačná práca predstavuje komplexný pohľad na zmeny a vývoj ekosystému Moravy a Slovenskej republiky z hľadiska časového i priestorového. Podáva ucelený obraz vývoja klímy, krajiny, sedimentárneho záznamu, flóry, fauny a ľudských kultúr v rámci časového obdobia od 31 000 do 4 700 BP (35 038 - 5 545 cal. BP). Podáva súhrnné interpretácie a rekonštrukcie, vyplývajúce z doterajších poznatkov a výskumov sedimentológie, paleontológie, klimatológie, archeológie a geológie. Závery z výskumov sú doplnené a konfrontované o analýzu mikroštruktúr klov mamutov druhu Mammuthus primigenius (Morava: Předmostí, Pavlov, Dolní Věstonice, Milovice, Napajedla a Chorvátsko: Vilievački Cret - Donji Miholjac) s náväznosťou na klimatické zmeny. Ďalej sú využité analýzy prírastkových štruktúr zubov druhu Ursus spelaeus (Slovensko: jaskyňa Tmavá skala) a Ursus deningeri (Morava: jaskyňa Za hájovnou) na štúdium štruktúry fosílneho spoločenstva (určovanie veku študovaných jedincov a obdobie ich uhynutia). Izot.