Taxonomie goniatitové fauny, biostratigrafie a paleoekologie drahanského a jesenického kulmu - Lehotský, Tomáš, 1978- (2008)
Kulmské sedimenty na Moravě a ve Slezsku jsou vyvinuty v podélné struktuře jz. - sv. směru na východním okraji Českého masivu. V zásadě se rozlišují dvě hlavní sedimentační pánve: drahanská a nízkojesenická. Sedimenty Drahanské vrchoviny se litostratigraficky dělí na tři souvrství - protivanovské (spodní - střední visé), rozstáňské (svrchní visé, zóny Peδ - Goα) a myslejovické (svrchní visé, zóny Goα - Goγ). Nízký Jeseník je členěn do čtyř souvrství: andělskohorské (spodní až střední visé), hornobenešovské (střední - svrchní visé), moravické (svrchní visé, subzóny Goα2-3 - Goβmu) a hradecko-kyjovické (svrchní visé až namur, subzóny Goβspi až po zónu E1). V disertační práci je provedena revize goniatitové fauny. V drahanském a jesenickém kulmu bylo zjištěno a popsáno celkem 16 rodů goniatitů sdružených do osmi čeledí: Eoglyphioceras, Sudeticeras, Nomismoceras, Girtyoceras, Calygirtyoceras, Sulcogirtyoceras, Edmooroceras, Paradimorphoceras, Goniatites, Arnsbergites, Hibernicoceras, Parag.