Entropy bounds in gravity theory - Geršl, Jan (2008)
Cílem této práce je zjistit za jakých podmínek je splněno Boussoovo omezení entropie v případě sféricky symetrických statických rozložení ideálního plynu s Boseovou-Einsteinovou či Fermiho-Diracovou rozdělovací funkcí. Po úvodní části, ve které je objasněno, jakým způsobem se omezení entropie v teorii gravitace objevují, následuje přehled základních pojmů a myšlenek relativistické kinetické teorie. Dále jsou vyjádřeny některé termodynamické veličiny charakterizující ideální plyn. Zejména je odvozen vzorec pro entropii plynu na prostorupodobné nadploše a příslušná hustota entropie. Tento vzorec je následně rozšířen na světlupodobné nadplochy. Skalární termodynamické veličiny jsou vyjádřeny pomocí speciálních funkcí, což usnadňuje jejich užití při numerických výpočtech. Boussoovo omezení entropie je zkoumáno jak pro částice s nulovou tak i s nenulovou klidovou hmotností. Zvláštní pozornost je věnována případu sférických lightsheetů, kdy se Boussoova hypotéza redukuje na tvrzení, že entr.