Determinace pohlaví u dětí a nedospělých jedinců z eneolitického pohřebiště Hoštice 1 za Hanou - analýza DNA - Vaňharová, Michaela (2008)
Předložená disertační práce se zabývá zavedením a aplikací molekulárně-biologických metod pro determinaci pohlaví a jejich aplikací na soubor kosterních pozůstatků dětí a nedospělých jedinců z eneolitického pohřebiště Hoštice 1 za Hanou. Toto unikátní pohřebiště lidu kultury zvoncovitých pohárů bylo objeveno v roce 2002 a patří mezi největší ve střední Evropě. Cílem této práce je tedy určení pohlaví u vybraného souboru vzorků na základě amplifikace vybraných markerů - SRY gen a gen pro amelogenin. SRY gen se nachází na Y pohlavním chromozomu a kóduje protein regulující vývoj samčích pohlavních znaků u savců. Tento marker umožňuje přímou amplifikaci jedinců mužského pohlaví na základě přítomnosti amplifikačního produktu a nepřímou identifikaci jedinců pohlaví ženského. Gen pro amelogenin, který se nachází na obou pohlavních chromozomech poskytuje amplifikační produkty pro obě pohlaví, které je možné odlišit na základě rozdílné délky vlivem delece na X chromozomu ve vybraném úseku. V prv.