Microcystis : new findings in peptide production, taxonomy and autecology by cyanobaceterium Microcystis - Šejnohová, Lenka, 1979- (2008)
Ústředním cílem této studie bylo získat poznatky ve vztahu mezi morfologií a výskytem oligopeptidů, v autekologii kolonií během reinvaze a dynamice výskytu peptidů v přírodní populaci rodu Microcystis. Zjistili jsme, že v rámci rodu Microcystis koexistují non-peptidové a peptidové skupiny lišící se také morfologicky. Docházíme k závěru, že výskyt / absence některých specifických peptidů v rámci rodu Microcystis by mohly být potenciálně využity v polyfázickém přístupu v taxonomii sinic na subgenerické úrovni. Nárůst počtu buněk, tvorbu kolonií a syntézu gas veziklů u bentické populace Microcystis jsme zaznamenali pouze v měnících se podmínkách nádrže, ale ne ve stabilních podmínkách v lednici. Změny populace Microcystis v nádrži byly detekovány v období, kdy teplota nad sedimentu byla vyšší než 8-9 ° C a koncentrace kyslíku 4 mg /L. Reinvaze Microcystis se zdá být pouze důsledkem vnějších faktorů, bez příspěvku endogenního načasování. V rámci sezony se populace Microcystis stala výrazně.