Analýza současných úkolů speciálně pedagogických center podle druhu postižení v České republice - Hanák, Petr (2008)
Význam podpůrných pedagogicko-psychologických služeb roste s přijetím České republiky do Evropské unie a s tím spojenou rostoucí snahou integrovat žáky se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných typů škol a školských zařízení. Cílem disertační práce bylo zmapovat zkušenosti se vzděláváním a s poskytováním poradenských služeb ve školství v České republice z pohledu teoretického, historického a praktického. Dalším cílem bylo porovnat systémy v České republice a na Slovensku, zejména s ohledem na rozdělení společné republiky v roce 1993 a analyzovat změny probíhající v českém školství po roce 1989. Záměrem bylo analyzovat nejen systém poradenství v České republice jako celku, ale i jeho pokrytí ve vztahu k přístupnosti uvedených služeb pro klienty bez ohledu na jejich místo pobytu v republice. Cílem výzkumného šetření bylo analyzovat zkušenosti odborníků speciálně pedagogických center (psychologů a speciálních pedagogů), provést obsahovou analýzu dat ze zpráv z vyšetření d.