Predační adaptace šestioček rodu Dysdera k lovu stínkovitých stejnonožců - Budiš, Tomáš, 1985- (2008)
Teoretická část práce přináší podrobnou rešerši literatury týkající se predátorů stínkovitých stejnonožců skupiny Oniscoidea. Důraz byl kladen především na obranné strategie této skupiny a na adaptace oniscofágních predátorů k jejich lovu. V popředí zájmu byly predační adaptace pavouků rodu Dysdera, kteří jsou často citováni jako obligátní specialisti na lov stínkovité kořisti. V praktické části bylo provedeno cirkumdiální pozorování aktivity pavouků rodu Dysdera a jejich kořisti. Byl potvrzen předpoklad noční aktivity šestioček i stínek. Aktivita začíná po západu a ustává po východu slunce. Vliv přítomnosti stínkovité potravy na aktivitu pavouků rodu Dysdera nebyl potvrzen.