Trofobiosa jako součást potravní biologie mravence Liometopum microcephalum - Kašpar, Jan, 1986- (2008)
Tato bakalářská práce podává shrnutí známých informací o vzájemném vztahu mravenců (Formicidae) s ostatním hmyzem nazývaném trofobiosa, hlavně dvěma podřády řádu Hemiptera - Sternorrhyncha a Auchenorrhyncha (dříve řád Homoptera). Trofobiotické vztahy jsou většinou fakultativní, někdy i obligátní. Tato forma mutualismu je zodpovědná za velkou řadu adaptací zástupců bývalého řádu „Homoptera“, např. fyziologických, morfologických a etologických. U mravenců jsou naopak pozorovány hlavně změny chování, které jsou výsledkem dlouhého koevolučního procesu. Dále jsou zde shrnuty známé údaje o potravní biologii mravence Liometopum microcephalum. V praktické části byla provedena studie na potravních a hnízdních stromech zmiňovaného druhu. Pomocí reakce dělnic na návnady a analýz obsahu celkových a redukujících cukrů v jejich gasteru bylo prokázáno, že se tento druh živí hlavně na stromech potravních, kde i navštěvuje a brání mšice. Výsledky morfometrických měření neprokázaly závislost velikosti g.