Využití náhradních komunikačních systémů u jedinců s těžkým zdravotním postižením ve vybraných zařízeních sociální péče v kraji Zlín - Mikeštíková, Simona (2008)
S existencí těžkého zdravotního postižení vyvstává nezbytná potřeba hledat řadu komunikačních alternativ, které budou srozumitelné a dostupné bez složitého a neefektivního osvojování klasických vyjadřovacích prostředků. Cílem rigorózní práce a výzkumného projektu je v co nejvyšší možné míře analyzovat míru informovanosti o využívaných prostředcích alternativní a augmentativní komunikace v zařízeních sociální péče, zjistit jejich aktuální využití a analyzovat jejich užívání v jednotlivých oblastech rozvoje. Pro objektivní srovnání jsem ke svému výzkumu zvolila zařízení sociální péče pro mentálně postižené děti, mládež i dospělé a zařízení, poskytující péči seniorům. Rigorózní práce je členěná do pěti kapitol. V první kapitole jsou uvedena teoretická východiska. Jsou zde charakterizováni jedinci s kombinovaným, mentálním a duálním senzorickým postižením a závěrem kapitoly je samostatně uvedena těžká forma narušených komunikačních schopností. Druhá kapitola je věnována problem.