Nutria riečna (Myocastor coypus) na južnej Morave - rozšírenie a ekológia - Smetanová, Zuzana, 1986- (2008)
Nutria riečna (Myocastor coypus) je veľký semi-akvatický hlodavec, pochádzajúci z územia Južnej Ameriky. Počas minulého storočia bola vďaka rozsiahlemu chovu na farmách introdukovaná takmer na všetky kontinenty s výnimkou Austrálie a Antarktídy. V mnohých krajinách je v súčasnosti hodnotená ako invázny druh pôsobiaci škody na agrárnej krajine a narúšanie pôvodných ekosystémov. Cieľom tejto práce je zhrnúť základné poznatky o ekológii, habitate, distribučných modeloch, sociálnej štruktúre, reprodukčnej biológii, potravných preferenciách, aktivite a podať prehľad doterajších výskumov. Štúdia tiež pojednáva o spôsobe introdukcie a šírení druhu vo svete a v Českej republike, kde je jej výskyt zaznamenaný na 8% územia. Na južnej Morave, kde bude druh podrobnejšie sledovaný v rámci ďalšieho výskumu je jeho prítomnosť doložená na 21 lokalitách, z toho šiestich trvalého charakteru.