Armidy ve Vídni. Prolínání italských a francouzských prvků v tvorbě Tommasa Traetty, Antonia Salieriho a Christopha Willibalda Glucka - Pelíšková, Lucie (2008)
Práce se zabývá třemi operami na stejné téma (Armida), inspirovanými eposem Gerusalemme liberata (Osvobozený Jeruzalém) italského manýristického básníka Torquata Tassa. Jedná se o díla Tommasa Traetty (1761, italské libreto Giannambrogio Migliavacca), Antonia Salieriho (1771, italské libreto Marco Coltellini) a Christopha Willibalda Glucka (1777, francouzské libreto Philippe Quinault). Východiskem všech tří oper je francouzské libreto Philippa Quinaulta (Armide, 1686) psané pro skladatele Jeana-Baptistu Lullyho. První dvě (Traetta a Salieri) měly premiéru ve vídeňském Burgtheateru, Gluckova Armide v Paříži. Všechny jsou spjaty s Gluckovou operní reformou, jež vycházela z propojení prvků italské a francouzské opery. Součástí práce je analýza oper (včetně libret) na pozadí Gluckovy reformy, jejich vzájemné srovnání, kapitola věnovaná vídeňskému Burgtheateru v 50. až 70. letech 18. století, kdy bylo centrem francouzského divadla, samostatná kapitola se stručně zabývá parodiemi na Armidu (.