Zralost osobnosti jako psychologická kategorie - Pokorný, Jan; Blatný, Marek, 1965-; Masarykova univerzita. Psychologický ústav (2007)
Výzkumná práce se zaměřuje na problematiku zralosti osobnosti jako psychologické kategorie. Cílem diplomové práce je zjistit, jaká je představa zralé osobnosti u laiků-nepsychologů a z této představy vytvořit obecný profil zralé osobnosti. Výzkumný vzorek tvořili lékaři různé specializace (n=21, 13 mužů, 8 žen, průměrný věk - 41 let). K získání dat byla použita metoda strukturovaného interview. Každý z rozhovorů byl zaznamenán nahrávacím zařízením. Následně byly jednotlivé výpovědi podrobeny kvalitativní analýze za účelem zjištění adjektiv, jimiž respondenti popisují zralou osobnost - její vlastnosti, chování a jednání. Ze zjištěných adjektiv byl vytvořen profil zralé osobnosti, který byl poté porovnán s hypotetickým profilem zralé osobnosti psychologických klasiků v teoretické části práce a s existujícím profilem modelu Big Five. Byly zjištěny významné rozdíly mezi získaným laickým profilem a profilem psychologických klasiků. Klasičtí autoři zdůrazňují především osobnostní kvality zralého jedince. Laická představa naproti tomu vyzdvihuje jak osobnostní kvality, tak i kvality týkající se činnosti individua. Mezi laickým profilem a profilem modelu Big Five nebyly zjištěny významnější rozdíly. Výsledky jsou diskutovány vzhledem ke specifické skupině respondentů. V práci byly také nastíněny možné cesty dalších výzkumů
This research thesis focuses on personality maturity as a psychological cathegory. The goal of the thesis is to find out an idea of a maturity personality of non-psychologists and from this idea to create a general profile of a maturity personality. Research sample consisted of medicine doctors with various specialization (group characteristics: 21 doctors, 13 male, 8 female, medium age: 41 years). Research data were acquired by a method of structural interview. Each responses were sequentially qualitatively analysed to obtain adjectives which responders used to describe mature person - her behavior and action. From these adjectives we created a profile of mature person, which we compared with hypotetical profile of psychological classic authors from theoretical part of the thesis (Freud, Adler etc.) and existed profile of the Big Five model. We found out significant differences between non-psychological profile and profile of classic authors. Authors especially emphasize personality qualities of a mature person. Non-psychological profile emphasize not only personality qualities, but also qualities, which helps person to be efficiently active human being. There are no more significant differences between non-psychological and Big Five profiles. Thesis results are discussed towards specifical group of responders - M. D.´s. We outlined potencial ways of next researches on the field of this theme
Vedoucí práce: Marek Blatný
Rigorózní práce (PhDr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008
Keywords: rigorózní práce; doctoral dissertations