Zralost osobnosti jako psychologická kategorie - Pokorný, Jan (2007)
Výzkumná práce se zaměřuje na problematiku zralosti osobnosti jako psychologické kategorie. Cílem diplomové práce je zjistit, jaká je představa zralé osobnosti u laiků-nepsychologů a z této představy vytvořit obecný profil zralé osobnosti. Výzkumný vzorek tvořili lékaři různé specializace (n=21, 13 mužů, 8 žen, průměrný věk - 41 let). K získání dat byla použita metoda strukturovaného interview. Každý z rozhovorů byl zaznamenán nahrávacím zařízením. Následně byly jednotlivé výpovědi podrobeny kvalitativní analýze za účelem zjištění adjektiv, jimiž respondenti popisují zralou osobnost - její vlastnosti, chování a jednání. Ze zjištěných adjektiv byl vytvořen profil zralé osobnosti, který byl poté porovnán s hypotetickým profilem zralé osobnosti psychologických klasiků v teoretické části práce a s existujícím profilem modelu Big Five. Byly zjištěny významné rozdíly mezi získaným laickým profilem a profilem psychologických klasiků. Klasičtí autoři zdůrazňují především osobnostní kvality zralého jedince. Laická představa naproti tomu vyzdvihuje jak osobnostní kvality, tak i kvality týkající se činnosti individua. Mezi laickým profilem a profilem modelu Big Five nebyly zjištěny významnější rozdíly. Výsledky jsou diskutovány vzhledem ke specifické skupině respondentů. V práci byly také nastíněny možné cesty dalších výzkumů