Kritické dílo tzv. pragmatické generace - Tichý, Martin, 1976-; Suchomel, Milan, 1928-; Masarykova univerzita. Ústav české literatury a knihovnictví (2008)
Tématem předkládané práce je literární kritika produkovaná tzv. pragmatickou (čapkovskou) generací; s časovým vymezením od publikačních počátků této generace před první světovou válkou do konce třicátých let, kdy většina jejích kritických hlasů umlká. Výzkum literární kritiky je proveden v kontextu kritiky výtvarné a divadelní. Pozornost je věnována předně vymezení generace jednak jako kategorie literární historie, jednak pragmatické generace a jejího místa v kontextu moderní české literatury. Cesta k tomuto vymezení je nalezena v analýze ustavování generace v dobovém kritickém diskursu. Proto jsou zkoumány generační polemiky před první světovou válkou a ve dvacátých letech. Generace se ukazuje jako jev dynamický, podrobovaný reinterpretacím. Nejvýznamnější etapou v kritickém díle této generace je období před první světovou válkou, kdy se čapkovská generace stává jádrem nové (předválečné) moderny; toto období se vyznačuje dominancí programové kritiky, která je zaměřena negativně vůči e.
The presented Ph.D. thesis deals with the critical works of the so-called “pragmatic” (or “Čapek’s”) generation from its emerging in the Czech literature on the eve of WWI till the end of the 1930s, when its voices mostly became silent. The research focuses on the literary criticism, but it takes into account also the art and theatre criticism. The author highlights the problem of the definition of a literary generation as a category, as well as the pragmatic generation and its position in the context of the Czech modern literature. He finds the way to define the generation in the analysis of its establishing in the contemporary critical discourse. Therefore, the generation controversies in the 1910s and 1920s are studied. The generation appears as a dynamical phenomenon, which is open for reinterpretations. The most important period in the generation’s history took place in the years of 1912-1914, when it became the core of new modernism; this stage is characterized by the domination .
Vedoucí práce: Milan Suchomel.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008.
Keywords: Čapek, Karel, -- 1890-1938; 20. století; 1911-1939; literární kritika -- Česko -- 20. století; pragmatismus; literary criticism -- Czechia -- 20th century; pragmatism; disertace; dissertations