Kritické dílo tzv. pragmatické generace - Tichý, Martin, 1976- (2008)
Tématem předkládané práce je literární kritika produkovaná tzv. pragmatickou (čapkovskou) generací; s časovým vymezením od publikačních počátků této generace před první světovou válkou do konce třicátých let, kdy většina jejích kritických hlasů umlká. Výzkum literární kritiky je proveden v kontextu kritiky výtvarné a divadelní. Pozornost je věnována předně vymezení generace jednak jako kategorie literární historie, jednak pragmatické generace a jejího místa v kontextu moderní české literatury. Cesta k tomuto vymezení je nalezena v analýze ustavování generace v dobovém kritickém diskursu. Proto jsou zkoumány generační polemiky před první světovou válkou a ve dvacátých letech. Generace se ukazuje jako jev dynamický, podrobovaný reinterpretacím. Nejvýznamnější etapou v kritickém díle této generace je období před první světovou válkou, kdy se čapkovská generace stává jádrem nové (předválečné) moderny; toto období se vyznačuje dominancí programové kritiky, která je zaměřena negativně vůči e.