Hodnoty a hodnocení v sociologii Inocence Arnošta Bláhy. Studie z dějin klasické české sociologie. - Janák, Dušan, 1979- (2008)
Disertační práce se zabývá sociologií Inocence Arnošta Bláhy (1879 - 1960), zakladatele brněnské sociologie a jednoho z klasiků tohoto oboru v Čechách. Práce je rozdělena do tří větších částí podle hlavních problémových okruhů, které jsou v ní řešeny. V první části, která je jakýmsi úvodem k samotnému zkoumání sociologie I. A. Bláhy, je představeno autorovo vlastní pojetí klasičnosti v sociologii a v kapitole je pojednáno přehledově o výzkumech klasické české sociologie obecně i speciálně o literatuře věnované Bláhově sociologii. Druhá část, která zpracovává Bláhovu sociologii jako celek, se drží rozlišení jeho teoretického a institucionálního významu pro českou sociologii. Představuje nejdůležitější domácí i zahraniční zdroje jeho sociologického myšlení a základní sociologická témata, pojmy a koncepce, s nimiž pracoval. Zvláštní část se věnuje jeho organizačnímu úsilí a jeho významu pro vybudování institucionální základny oboru u nás. Třetí část práce se zabývá speciální problematikou.