Jistotní (epistémická) modalita v klasické řečtině - Pořízková, Kateřina, 1976- (2008)
Ve své dizertační práci se zabývám prostředky vyjadřování jistotní (epistémické) modality v klasické řečtině. Vycházím především z teorie M. Grepla (K podstatě modálnosti: 1973, Komunikativně pragmatické aspekty výpovědi: 1979) a Palmera (Mood and Modality: 1986). Podkladem pro vlastní práci byl vybraný soubor starořeckých textů klasického období. S pomocí výkladů uvedených v tradičních starořeckých gramatikách, vědeckých monografiích a statích jsem se pokusila o klasifikaci a podrobný popis jednotlivých prostředků vyjadřování této modality v klasické řečtině. Mimo jiné se ve své práci zaměřuji na stále živě diskutovaná témata, např. otázka funkce optativu zástupného po slovesech dicendi, otázka subjektivity spojovacího výrazu hós, atd