Využití telomerázy jako diagnostického a prognostického nádorového markeru - Dobšáková, Zuzana; Fajkus, Jiří, 1964-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Telomeráza je specializovaná reverzní transkriptáza, která umožňuje kompenzovat problém neúplné replikace 3´ konců lineárních eukaryotických chromozomů, telomer. Skládá se ze dvou základních podjednotek - katalytické proteinové podjednotky, která disponuje aktivitou reverzní transkriptázy, a RNA podjednotky, která slouží jako templát pro syntézu nových telomerových repetic. Ve většině zdravých tkání není telomeráza přítomná, výjimku tvoří zárodečné buňky a některé rychle se dělící tkáně. V kontrastu k těmto poznatkům byla aktivace telomerázy pozorována u téměř 100% nádorových buněčných linií a u přibližně 70-90 % nádorů. Individuální rozdíly v procentech detekovaných nádorů jsou dány především různorodostí nádorových onemocnění a nádorových tkání, v druhé řadě také díky citlivosti použitých metod stanovení aktivity telomerázy. Detekce telomerázy je nejčastěji prováděna metodou TRAP (Telomeric Repeat Amplification Protocol), která využívá k amplifikaci produktů telomerázy PCR, čímž je.
Telomerase is a specialised reverse transcriptase, which is partially compensating end-replication problem of linear eukaryotic chromosomes. It is formed from two core subunits - the catalytic protein subunit, disposing of reverse-transcription activity, and RNA subunit, which is a template for synthesis of new telomere repeats. In most healthy tissues is not detectable excluding some exceptions as germline cells and some highly proliferative tissues. In contrast, activation of telomerase was observed in 100% of tumor cell lines and in 70-90 % of tumor tissues. Individual variations in percentage of detected positive tumors are in case of heterogeneity of tumor types and tumor tissues. The second possibility is a difference in sensitivity of methods of telomerase activity detection. Telomerase activity is most usually detected by Telomeric Repeat Amplification Protocol (TRAP), which is more sensitive than standard measurement of telomerase activity, because of amplification of telome.
Vedoucí práce: Jiří Fajkus.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: molekulární biologie; molekulární diagnostika; nádory; telomery; molecular biology; molecular diagnostics; telomeres; tumors; disertace; dissertations