Srovnání znalostí z matematiky žáků středních škol v České republice a v některých dalších státech, zejména v USA - Pažourková, Eva (1995)
Tato práce přináší srovnání tří školských systémů - českého, amerického a kanadského. Uvádí přehled škol, které poskytují vzdělání obyvatelům těchto států, mapuje znalosti středoškoláků z matematiky ve zmíněných zemích, zabývá se způsobem prijímaní žáků ke studiu na vysokých školách, vyhodnocuje použití amerických prijímacích testů na univerzity a college v českých středních školách a porovnává tyto testy s těmi, které se užívají na přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v České republice.