Využití DNA čipů a profilování mikroRNA ve výzkumu nádorů tlustého střeva a konečníku - Slabý, Ondřej, 1981- (2008)
Studie A Východiska: Kolorektální karcinom (CRC) je jedním z nejvíce frekventovaných nádorových onemocnění na světě. Metastatické postižení regionálních lymfatických uzlin je důležitým prognostickým faktorem z hlediska progrese onemocnění i terapeutického přístupu k pacientovi. Předpokládáme, že analýza profilů genové exprese pacientů s CRC pomocí nízko-hustotních oligonukleotidových čipů nám umožní identifikovat nové prediktivní markery rozsahu onemocnění a povedou k lepšímu pochopení progrese CRC. Metody: Relativní expresi 440 genů s funkcí v nádorové biologii jsme stanovili pomocí nízkohustotních oligonukleotidových čipů u 20 klinických vzorků CRC. Výsledky: Statistickou analýzou profilů genové exprese jsme identifikovali 3 geny (HSP110, HYOU1, TCTP) se signifikantně zvýšenou expresí v primárních tumorech pacientů s metastatickým postižením lymfatických uzlin. Z toho zvýšenou expresi HSP110 a HYOU1 jsme v souvislosti s postižením lymfatických uzlin pozorovali poprvé. Změny v expresi.