Molekulární determinace substrátové specifity u rostlinných b-glukozidáz - Mazura, Pavel, 1978-; Brzobohatý, Břetislav, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Substrátová specifita enzymů je klíčovou charakteristikou pro katalýzu biochemických reakcí v živých systémech. Předkládaná disertační práce je zaměřena na výzkum substrátové specifity rostlinných β- glukozidáz. Tato skupina proteinů je velmi rozmanitá co se týče homologních enzymů, což umožňuje bioinformatickou analýzu současně s objasněním významu β-glukozidáz zahrnutých v mnoha důležitých procesech růstu a vývoje rostlin. Zejména je řešena otázka, jak je specifita těchto β-glukozidáz strukturně determinována na úrovni funkčních vztahů mezi klíčovými aminokyselinami, které tvoří vstup do aktivního místa enzymu. Modelovým enzymem používaným v této práci je β-glukozidáza Zm-p60.1 z kukuřice. Racionální design v proteinovém inženýrství β-glukozidázy Zm-p60.1 přinesl cenné výsledky o vlivu některých aminokyselin v aktivním místě na substrátovou specifitu. Tyto informace byly vyhodnoceny v kontextu strukturně funkčních dat z výzkumu příbuzných rostlinných β-glukozidáz za použití nových po.
The substrate specificity is a key determinant for biochemical catalysis in living systems. The thesis is focused on substrate specificity research of plant β-glucosidases. This protein group includes a high number of homologous enzymes, which enables bioinformatic analysis as well as the basis for discussion about the involvement of these glucosidases in various developmental and growth processes in plants. The main discussed question in the thesis is how the specificity of plant β-glucosidases is structurally determined on the level of structure/function relationships between key amino acids involved in forming the entrance part to the active site. The model enzyme used in this research is a maize β-glucosidase Zm-p60.1 Rational design in protein engineering of β-glucosidase Zm.p60.1 revealed novel insights into determination of substrate specificity by individual amino acids of its active site. Using latest procedures of substrate specificity evaluation, these data were interpreted .
Vedoucí práce: Břetislav Brzobohatý.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: enzymová kinetika; enzymy; molekulární genetika; rostliny; enzyme kinetics; enzymes; molecular genetics; plants; disertace; dissertations