Molekulární determinace substrátové specifity u rostlinných b-glukozidáz - Mazura, Pavel, 1978- (2008)
Substrátová specifita enzymů je klíčovou charakteristikou pro katalýzu biochemických reakcí v živých systémech. Předkládaná disertační práce je zaměřena na výzkum substrátové specifity rostlinných β- glukozidáz. Tato skupina proteinů je velmi rozmanitá co se týče homologních enzymů, což umožňuje bioinformatickou analýzu současně s objasněním významu β-glukozidáz zahrnutých v mnoha důležitých procesech růstu a vývoje rostlin. Zejména je řešena otázka, jak je specifita těchto β-glukozidáz strukturně determinována na úrovni funkčních vztahů mezi klíčovými aminokyselinami, které tvoří vstup do aktivního místa enzymu. Modelovým enzymem používaným v této práci je β-glukozidáza Zm-p60.1 z kukuřice. Racionální design v proteinovém inženýrství β-glukozidázy Zm-p60.1 přinesl cenné výsledky o vlivu některých aminokyselin v aktivním místě na substrátovou specifitu. Tyto informace byly vyhodnoceny v kontextu strukturně funkčních dat z výzkumu příbuzných rostlinných β-glukozidáz za použití nových po.