Optimalizace diagnostiky a terapie závažných oportunních mykotických infekcí u nemocných s hematologickými malignitami a po transplantaci krvetvorných buněk - Ráčil, Zdeněk, 1974- (2008)
Jednou z nejčastějších komplikací nemocných s hematologickou malignitou jsou infekce. Mezi nimi nabývají stále většího významu infekce mykotické - zejména invazivní aspergilóza, která je dnes hlavní invazivní mykózou u nemocných po alogenní transplantaci krvetvorné tkáně a pacientů léčených pro akutní leukémii. Pro prognózu nemocných s invazivní mykózou má zásadní význam včasná diagnóza a včasné zahájení účinné antimykotické léčby. Předkládaná práce je zaměřena na: 1. Analýzu využitelnosti detekce galaktomananu pro časnou diagnostiku invazivní aspergilózy u 911 nemocných, která prokázala vynikající senzitivitu, specificitu a negativní prediktivní hodnotu testu, ale omezenou pozitivní prediktivní hodnotu způsobenou především četnými falešnými pozitivitami. Blíže rozebírány jsou příčiny falešných pozitivit a možnosti jejich eliminace. 2. Analýzu využitelnosti detekce “panfungálního” markeru 1,3-ß-D-glukanu v časné detekci hlubokých mykóz během 104 léčebných cyklů, která prokázala omezeno.