Role emocí při kreativním psaní v cizojazyčné výuce - Benešová, Pavla, 1979- (2008)
V současné odborné literatuře z oblasti pedagogiky, psychologie či lingvodidaktiky se stále častěji setkáváme s názorem, že emoce je třeba chápat jako proměnnou, která významně ovlivňuje procesy učení (se). Tato myšlenka stála rovněž u zrodu předložené disertační práce nazvané „Role emocí při kreativním psaní v cizojazyčné výuce“. Jak z názvu vyplývá, jedná se o problematiku vyžadující interdisciplinární přístup, což se odrazilo nejen v koncepci teoretické části práce, která je členěna do tří dílů (psychologická, pedagogická a lingvodidaktická východiska), ale také při tvorbě výzkumného designu. Byl zvolen kvantitativní metodologický přístup kombinující více výzkumných metod, které byly zčásti převzaty z příbuzných vědních disciplín (psychologie, sociologie). Ve výzkumu, jež byl realizován prostřednictvím online projektu kreativního psaní na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, byly sledovány dvě základní linie, a sice vliv emocí na kvalitu produktu kreativního psaní (narativního.