Přechod do dospělosti v podmínkách dlouhodobé nezaměstnanosti : Životní situace dlouhodobě nezaměstnaných absolventů středních škol perspektivou teorie životního běhu. - Havlíková, Jana, 1978- (2008)
Teorie životního běhu typicky dělí život člověka na tři hlavní fáze - mládí, dospělost a stáří, nebo-li na přípravu na zaměstnání, ekonomickou aktivitu a zasloužený odpočinek po aktivním životě. Tyto fáze jsou pak spojeny dvěma významnými životními přechody, a sice přechodem do dospělosti a přechodem do starobního důchodu. V naší práci se podrobně věnujeme prvnímu z těchto přechodů. Přechod do dospělosti se vyznačuje dvěma základními charakteristikami. Jednak se neuděje ze dne na den, jedná se totiž o proces, který v životě jedince zabírá určitý časový prostor, a dále ho lze označit jako multidimenzionální, neboť jeho sociální konstrukce zahrnuje více dílčích přechodů: získání prvního trvalého zaměstnání, ekonomickou nezávislost, navázání trvalejšího partnerského vztahu a založení rodiny. Nicméně právě úspěšný vstup na pracovní trh je často nahlížen jako klíčový i pro úspěšné uskutečnění ostatních přechodů. V této disertační práci sledujeme dvě hlavní linie. Jednak se zabýváme významem.