Perception of non-native pronunciation of English by native speakers - Tomková, Kateřina, 1961-; Urbanová, Ludmila, 1944-; Masarykova univerzita. Katedra anglistiky a amerikanistiky (2008)
Cílem předkládané studie je zjistit, jak rodilí mluvčí vnímají anglickou výslovnost u cizinců. Výzkum je podložen studiem teoretické literatury sociolingvistické a fonetické. Rámec poskytují práce o posuzování osoby na základě její výslovnosti, o úloze výslovnostního vzoru pro mluvu a výuku a o tom, jak mnohoznačnou vypovídací hodnotu má výslovnost v posuzování člověka z hlediska jeho společenského postavení, vzdělání a jiných vlastností. Fonetická kapitola srovnává anglické a české suprasegmentální jevy. Výzkum samotný je uveden analýzou 26 autentických postřehů o anglické výslovnosti z úst anglicky mluvících i cizinců. Ukazují, že časté omyly, nedorozumění a frustraci způsobuje neznalost dynamiky a rytmického charakteru angličtiny ze strany Čechů, ale i neschopnost anglicky mluvících tyto potíže pochopit a zmírnit. Práce dále zpracovává videonahrávku pro potřeby tohoto výzkumu, na níž 15 studentů angličtiny, kteří čtou zadaný text a hovoří spatra. Nahrávku ohodnotilo 6 občanů z různý.
The objective of the present study is to investigate the way non-native pronunciation of English is perceived by native speakers. A theoretical sociolinguistic and phonetic framework is provided to facilitate these investigations. The former is a research in literature to date about personality perception based on pronunciation, about the role of a model to follow in speaking and teaching and the complex of social, educational and other implications the pronunciation of English has. The latter, phonetic studies include thoughts on suprasegmental features in English as opposed to those in Czech. The research itself begins with the analysis of 26 authentic comments about English pronunciation made by speakers of English and Czech. They show that frequent misconceptions, misunderatandings and much frustration is caused by Czech learners’ ignorance of the dynamic and rhythmic structure of English as well as by English speakers’ failure to comprehend and alleviate these difficulties. The m.
Vedoucí práce: Ludmila Urbanová.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008.
Keywords: angličtina; výslovnost; English language; pronunciation; disertace; dissertations