Perception of non-native pronunciation of English by native speakers - Tomková, Kateřina, 1961- (2008)
Cílem předkládané studie je zjistit, jak rodilí mluvčí vnímají anglickou výslovnost u cizinců. Výzkum je podložen studiem teoretické literatury sociolingvistické a fonetické. Rámec poskytují práce o posuzování osoby na základě její výslovnosti, o úloze výslovnostního vzoru pro mluvu a výuku a o tom, jak mnohoznačnou vypovídací hodnotu má výslovnost v posuzování člověka z hlediska jeho společenského postavení, vzdělání a jiných vlastností. Fonetická kapitola srovnává anglické a české suprasegmentální jevy. Výzkum samotný je uveden analýzou 26 autentických postřehů o anglické výslovnosti z úst anglicky mluvících i cizinců. Ukazují, že časté omyly, nedorozumění a frustraci způsobuje neznalost dynamiky a rytmického charakteru angličtiny ze strany Čechů, ale i neschopnost anglicky mluvících tyto potíže pochopit a zmírnit. Práce dále zpracovává videonahrávku pro potřeby tohoto výzkumu, na níž 15 studentů angličtiny, kteří čtou zadaný text a hovoří spatra. Nahrávku ohodnotilo 6 občanů z různý.