Není pasťák jako pasťák proměny konstrukce reality mládeže z tzv. preventivně výchovného zařízení - Červenka, Karel, 1975-; Szaló, Csaba, 1968-; Masarykova univerzita. Katedra sociologie (2008)
Dizertační práce nabízí vhled do situace dětí a mládeže, kteří se stali klienty střediska výchovné péče a kteří bývají označováni za "problémovou mládež". Hlavním cílem dizertační práce bylo porozumět specifické životní zkušenosti těchto aktérů skrze jejich vlastní perspektivu. Autor se v práci věnuje zejména vztahu aktérů k jejich negativnímu sociálnímu statusu, a tak nabízí alternativní pohled na klienty tohoto tzv. preventivně výchovného zařízení. Text dizertační práce vychází z kvalitativního výzkumu, jehož terénem byl zmíněná výchovná instituce. Klíčovou teoretickou perpektivou je labeling approach ( etiketizační teorie) a Goffmanova koncepce stigmatizace. Jedna z hlavních částí práce se věnuje institucionálním podmínkám existence kategorie "problémová mládež". druhá z hlavních částí je pak věnována výzkumným zjištěním. Objevují se zde následující témata: reprezentace "problémového" chování jeho aktéry, téma kategorie "problémová mládež" v kontextu stigmatizace, téma zkušenosti "být klientem preventivně výchovného zařízení", a konečně téma vztahu aktéru k přisouzenému negativnímu statusu. V závěru hlavní části jsou popsány čtyři strategie zvládání tohoto negativního statusu.
The PhD thesis provides an insight into the situation of children and youth who are clients of a preventive-corrective institution and who are often labeled as "problem youth". The main aim of the thesis was to understand the specific experience of these actors thru their own perspective. The autors deals mainly with the relationship of the actors to their negative social status and offers and alternative view of the clients of this institution. The text is based on a qualitative research project. The theoretical framework is provided by the labeling approach and Goffman's concept of stigmatization. One of the main parts of the text deals with institutional conditions of the "problem youth" category. The following topics are also discussed: representation of "problematic" behavior by the actors, category of "problem youth" in the context of stigmatization, experience of "being a client of a preventive-corrective institution" and most importantly the relationship of the actors to their negative status. At the end of the main part of the text four strategies of dealing the negative status are described.
Vedoucí práce: Csaba Szaló.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: problémová mládež; sociální deviace; střediska výchovné péče; correction centers; deviant behavior; problem youth; disertace; dissertations