Není pasťák jako pasťák proměny konstrukce reality mládeže z tzv. preventivně výchovného zařízení - Červenka, Karel, 1975- (2008)
Dizertační práce nabízí vhled do situace dětí a mládeže, kteří se stali klienty střediska výchovné péče a kteří bývají označováni za "problémovou mládež". Hlavním cílem dizertační práce bylo porozumět specifické životní zkušenosti těchto aktérů skrze jejich vlastní perspektivu. Autor se v práci věnuje zejména vztahu aktérů k jejich negativnímu sociálnímu statusu, a tak nabízí alternativní pohled na klienty tohoto tzv. preventivně výchovného zařízení. Text dizertační práce vychází z kvalitativního výzkumu, jehož terénem byl zmíněná výchovná instituce. Klíčovou teoretickou perpektivou je labeling approach ( etiketizační teorie) a Goffmanova koncepce stigmatizace. Jedna z hlavních částí práce se věnuje institucionálním podmínkám existence kategorie "problémová mládež". druhá z hlavních částí je pak věnována výzkumným zjištěním. Objevují se zde následující témata: reprezentace "problémového" chování jeho aktéry, téma kategorie "problémová mládež" v kontextu stigmatizace, téma zkušenosti "být klientem preventivně výchovného zařízení", a konečně téma vztahu aktéru k přisouzenému negativnímu statusu. V závěru hlavní části jsou popsány čtyři strategie zvládání tohoto negativního statusu.