Vybrané aspekty ekológie pôvodných a nepôvodných populácií zástupcov rodu Neogobius v podĺžnom profile Dunaja - Polačik, Matej, 1979- (2008)
Invázia zástupcov rodu Neogobius do stredného a horného toku Dunaja, ktorá sa zintenzívnila najmä počas posledných dvoch desaťročí, podnietila vznik množstva štúdií zameraných na ekológiu rodu v novom prostredí. Predložená práca je prvou štúdiou, ktorá aplikuje prístup založený na porovnaní populačných charakteristík pôvodných a nepôvodných populácií štyroch druhov rodu - N. fluviatilis, N. gymnotrachelus, N. kessleri a N. melanostomus. Všetkým štyrom šíriacim sa druhom rodu sa v nepôvodnej oblasti rozšírenia podarilo vybudovať životaschopné populácie. Celková početnosť rodu je výrazne vyššia v nepôvodnom areáli rozšírenia. Rozdielny typ prevládajúceho substrátu dna spôsobil rozdiely v druhových pomeroch medzi areálmi - kým v pôvodnej oblasti početne dominuje N. fluviatilis (preferuje jemnejší substrát), v nepôvodnej oblasti sú to N. kessleri a N. melanostomus (preferujú balvanitý substrát). Pri elektrolove v balvanitom substráte (záhoze) s množstvom interstícií je potrebné vz.