Společenstva O+ juvenilních ryb v různě upravených nížinných tocích - Valová, Zdenka, 1979- (2008)
Valová, Z. 2008: Společenstva 0+ juvenilních ryb v různě upravených nížinných tocích. Říční systémy prošly v posledním století významnými změnami, které zásadně ovlivnily jejich funkci a zároveň omezily prostor pro výskyt řady druhů ryb. Z obecného pohledu se změny říčních ekosystémů nejvýrazněji projevily na schopnosti rybích společenstev udržet se v pozměněných podmínkách pomocí přirozené reprodukce, která je základním klíčem k udržení původního složení rybích společenstev v nížinných tocích. V této práci jsem se snažila analyzovat plůdkové společenstvo ryb, jakožto ukazatel přirozené reprodukce, ve třech úsecích nížinných řek. Vybrány byly na sebe navazující v různé míře upravené dva úseky řeky Moravy (označené jako česká a slovenská Morava) a jeden úsek řeky Dyje. Česká Morava představuje napřímený kanál regulovaný čtyřmi jezy a lemovaný hrázemi, zcela odříznutý od svého aluvia. Slovenská Morava a Dyje, i přes provedené vodohospodářské úpravy koryta a ohrázování, disponuj.