Úřední úschovy - Rytířová, Kristýna; Masarykova univerzita. Katedra občanského práva (2008)
Tato rigorózní práce je věnována úředním (soudním) úschovám. To jest úschovám, které jsou popsány v hmotném právu především v § 568 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, a dále osobitému řízení o úschovách, jak je upraveno v §§ 185a a násl. zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád. Cílem práce je analýza pojetí úředních úschov v českém právním řádu jako speciálního způsobu splnění závazku. Úřední úschovu může použít jen ten dlužník, který nemůže splnit svou povinnost (nebo ji nemůže splnit spolehlivě) z důvodu spočívajícího v osobě věřitele nebo v důsledků pochybností o osobě věřitele.
The subject of this rigorous thesis is legal custody. Legal custody is described namely in § 568, Act no. 40/1964 Coll., Civil Code (henceforth the Civil Code) and the judicial process in custody proceedings appears in §§ 185a and following Act no. 99/1963 Coll., Code of Civil Procedure (henceforth the CCP). The aim of this thesis is to describe the current law. Legal custody presents a specific manner of fulfilling an obligation.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2008.
Anglické resumé.
Keywords: soudní rozhodnutí a stanoviska; závazkové právo; judgments; law of obligations; rigorózní práce