Určovací žaloby - Kostík, Radim (2008)
Určovací žaloba jako procesní prostředek ochrany práv je obecně upraven v ustanovení § 80 písm. c) OSŘ. Tento institut se vytvořil - v podobě jak jej známe dnes - až v 19. století, přestože již římské právo znalo actiones preiudiciales. Vymezení určovací žaloby v současném procesním předpisu je velmi obecné. Otázky související s náležitostmi a přípustností určovací žaloby upravuje bohatá judikatura soudů.