Spotřební daň z tabákových výrobků. - Říčka, Martin (2008)
Práce se zabývá zavedením a dalším vývojem spotřebních daní se zaměřením na Českou republiku. Období po roce 1993 je charakteristické postupným navyšováním hodnoty spotřebních daní. V roce 1993 činila spotřební daň u cigaret 0,46 Kč, v roce 2008 pak je spotřební daň již stanovena ze dvou složek 28% prodejní ceny a 1,03 Kč za cigaretu. Podobný vývoj je i u ostatních tabákových výrobků. Rovněž nelze pominout harmonizační proces právních předpisů České republiky s normami Evropské unie. Právě v oblasti harmonizace spotřebních daní pokročila Evropská unie nejdále.