Alternativní učebnice pro gymnázia - mechanika - Nečas, Tomáš (2008)
Práce obsahuje návrh alternativní učebnice pro gymnázia, části mechanika. Učebnice je zpracována včetně výsledné grafické podoby tak, že je možné ji bez dalších úprav použít v praxi. Rozsah učebnice vychází z požadavků společné části maturitní zkoušky z fyziky. Text se skládá ze čtyř hlavních prvků. 1) Vlastní výklad, ve kterém je kladen důraz na objasnění a správné pochopení základních fyzikálních pojmů a zákonů. 2) Řešené úlohy, ukazující praktické použití fyzikálních zákonů. Přitom se většinou jedná o původní úlohy týkající se reálných dějů a jevů. 3) Doplňující texty v rámečcích poukazující na historické a technické souvislosti a mezipředmětové vztahy. 4) Sbírka otázek a úloh na konci každé kapitoly. Ve školním roce 2007/2008 byla výsledná podoba učebnice testována při výuce ve všeobecné gymnaziální třídě s hodinovou dotací dvě hodiny fyziky týdně. Každý student vybrané třídy dostal zapůjčený jeden výtisk učebnice, přičemž vlastní výuka byla vedena v souladu s jejím obsahem. Nejzaj.