Teoretická východiska památkové ochrany - Plotová, Jana (2008)
Práce je komplexním pohledem na ochranu kulturního dědictví v České republice. Obsahuje stručný rozbor historie památkové ochrany, jejího postavení ve stávajícím právním systému a vazby na ostatní části systému práva. Srovnává národní právní úpravu s mezinárodními úmluvami, které se týkají ochrany kulturního dědictví, popisuje proces vzniku kulturních památek a památkově chráněných území, detailně se zabývá jednotlivými nástroji památkové ochrany.