Natura 2000 - Pavlů, Michaela (2008)
Práce se zabývá právním rozborem soustavy Natura 2000 v rámci zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny s přihlédnutím k jejímu evropskému kontextu. V kapitole Natura 2000 v Evropském kontextu se zabývá jednotlivými evropskými směrnicemi (Směrnicí o stanovištích a Směrnicí o ptácích), jež jsou pro soustavu Natura 2000 určující a některými dalšími institucemi a nástroji nezbytnými pro její vytváření. V kapitole Natura 2000 v českém právu je řešena transpozice a implementace těchto směrnic do českého práva.