Stanovení ceny obvyklé v řízení o dědictví a jeho důsledky. - Šmidrkalová, Hana, 1980-; Masarykova univerzita. Katedra občanského práva (2008)
Práce se po teoretickém úvodu o dědickém právu, dědickém řízení, jeho zásadách a pramenech jakož i po charakteristice pojmu "obvyklá cena majetku zůstavitele" věnuje problematice vypořádání společného jmění manželů zůstavitele a pozůstalého manžela. Dále je v práci rozebrán proces tvorby soupisu aktiv a pasiv majetku zůstavitele, a to zejména s ohledem na v aplikační praxi nejčastější položky tohoto soupisu, jakými jsou nemovitosti, členské podíly v bytových družstvech, podniky, obchodní podíly v obchodních společnostech či bankovní produkty.
This doctoral thesis is about the determination of a customary price of a testatorś property in the probate proceedings. At first it is dealt with the general characteristics of a succession and probate proceedings, their principles and their origins as well as with the conception of "customary price". There is a description of a matrimonial property settlement as well as the description of a formation of the list of assets and passives of the testatorś property. Frequente problems concerning real estate succession, shares´and enterprises´succession and bank products´succession are described.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2008.
Anglické resumé.
Keywords: dědické právo; řízení o dědictví; inheritance and succession; inheritance proceedings; rigorózní práce