Analýza komunikativních kompetencí žáků se specifickými poruchami učení na základní škole - Brožová, Dana, 1979- (2008)
Tato rigorózní práce se zabývala problematikou komunikace u žáků se specifickými poruchami učení (SPU) na základní škole. Jejím cílem bylo shrnout teoretická východiska dané problematiky a v rámci výzkumného šetření analyzovat potíže žáků se specifickou poruchou učení na 1. i 2. stupni ZŠ především v oblasti komunikace a komunikativních kompetencí, a to v souvislosti s požadavky Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV), a dále na základě zjištěných skutečností navrhnout opatření pro pedagogickou praxi. Teoretická část rigorózní práce je členěna do čtyř kapitol. První kapitola shrnuje náležitosti vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v ČR a vymezuje problematiku specifických poruch učení. Druhá kapitola vymezuje RVP ZV. Kapitola třetí obsahuje charakteristiku dítěte školního věku a variabilitu vývoje dítěte s SPU. Poslední kapitola vymezuje komunikaci a komunikativní kompetence se zaměřením na jedince s SPU. Výzkumné šetření je zpracováno v páté k.