Majetková držba ždánických vinohradů ve 2. polovině 16. a 1. polovině 17. století ve světle horenských knih - Odstrčilová, Romana (2008)
Práce se zabývá ekonomickou stránkou vinařství ve Ždánicích ve 2. polovině 16. a v 1. polovině 17. století, přičemž hlavním materiálem byly dvě dosud nezpracované horenské knihy. Čtenář se dozví, kolik stály vinohrady ve Ždánicích a jak se jejich cena měnila v důsledku klimatických podmínek a následně kvůli třicetileté válce. Práce rovněž popisuje měnící se rozlohu vinohradů od 16. století do dneška