Epigenetic regulation of expression in plant transgenes - Lunerová, Jana (2008)
Tato práce byla zaměřena na studium epigenetických interakcí a epigenetické dědičnosti transgenních lokusů tabáku Nicotiana tobacum, které komunikují na úrovni posttranskripčního umlčení (angl. posttranscriptional gene silencing, PTGS). V experimentech byly použity dva transgenní lokusy. Lokus 1 je uspořádán jako obrácená repetice a díky této struktuře je schopen produkovat poměrně silný RNA signál, který způsobuje metylaci DNA de novo jak ve své sekvenci, tak i v sekvenci jemu homologní a vede k umlčení genové exprese. Druhý lokus 2 má podobu jedné kopie transgenu a je k lokusu 1 homologní. Hybridní jedinec obsahující oba lokusy je v lokusu 1 silně metylován ve všech motivech a podél celé sekvence, zatímco lokus 2 má v kódující oblasti reporterového genu nptII (neomycinfosfotransferáza) převážně metylaci typu CG. Asymetrická metylace je omezena pouze na 3´UTR oblast. Tento hybridní stav vede ke kompletní represi genové exprese nptII genu a oba transgeny se jeví jako umlčené. Po odsegr.