Nástin problematiky prověrek příslušníků StB s příkladem města Brna - Trusina, Šimon (2008)
Tato práce se zabývá prvotní selekcí příslušníků Státní bezpečnosti, která byla podkladem pro rozhodnutí, kteří z nich musí ze Sboru národní bezpečnosti odejít, kteří mohou pokračovat ve své práci (tj. vznikajících zpravodajských službách) a kteří musí odejít na méně exponované místo (k Veřejné bezpečnosti). Pozornost je věnována vymezení občanské a prověrkové komise, úpravě a uzákonění jejich činnosti a ilustraci konkrétního příkladu v podobě města Brna